- Van wie is deze site?
- Waarom is dit een handige site?
- Algemene informatie per soort
- Links naar tientallen foto's per soort
- Determinatie-kenmerken per familie, geslacht en soort
- Handig zoeken in de actuele versie van de World Spider Catalog
- Zijn alle Nederlandse soorten in de database opgenomen?
- Waar komen de foto's vandaan?
- Versie informatie
Van wie is deze site?
naar bovenMijn naam is Frits Broekhuis. Ik ben altijd geinteresseerd geweest in het fotograferen van kleine beestjes. Daarbij ben ik erachter gekomen dat spinnen een stuk interessanter zijn dan het gros van de rondkruipende en -vliegende insecten.
Zowel qua gedrag als uiterlijk zijn spinnen fascinerende dieren. Voor mij geldt: hoe minder het op een mens lijkt, hoe interessanter het wordt (hoewel mensen ook best interessant kunnen zijn, zie hier). Daarom zijn vissen bijvoorbeeld leuker dan zoogdieren. Spinnen zijn - met hun acht poten en (meestal) acht ogen nogal anders dan mensen.
Zelfs onder de in Nederland voorkomende soorten is er een enorme diversiteit in de levensstijl van spinnen. Dit uit zich in de verschillende manieren waarop een prooi bemachtigd wordt, geslachtsgemeenschap bedreven wordt, in welke vorm de eitjes worden afgezet. Alle spinnen hebben het vermogen draden te spinnen, maar deze draden worden - door verschillende soorten - op de meest uiteenlopende manieren gebruikt.
Maar goed, ik ga hier geen verhaal ophangen over het leven van spinnen; daar zijn andere sites voor. Het determineren van een gevonden spinnetje is voor mij een boeiende uitdaging. Ik heb deze site gebouwd als hulpmiddel bij het zo snel mogelijk determineren van spinnen. Hieronder leg ik uit hoe de site daarbij helpt.
Waarom is dit een handige site?
naar bovenAls je snel informatie en foto's van een bepaalde Nederlandse spinnensoort zoekt, is deze site een goed hulpmiddel. Niet omdat alle informatie en foto's op deze site te vinden zijn, maar omdat voor elke in Nederlande voorkomende soort links zijn opgenomen naar sites die foto's of informatie bevatten.
Naast deze links bevat elke soort een aantal automatisch gegenereerde zoek-links, zodat je snel naar de betreffende soortnaame kunt zoeken met bijvoorbeeld Google.
Algemene informatie per soort
naar bovenBasale informatie (afmetingen, Nederlandse naam, vruchtbaarheidsperiode, etc.) is voor zoveel mogelijk soorten aanwezig.
Links naar tientallen foto's per soort
naar bovenHet is mijn utopisch streven om elke Nederlandse soort te fotograferen. Echter, totdat het zover is, kunnen foto's bekeken worden van andere uitstekende spinnensites, zoals de Tsjechische site Pavouci, en de Duitse sites AraGes en het Wiki-Spinnenforum.
Determinatie-kenmerken per familie, geslacht en soort
naar bovenHandig zoeken in de actuele versie van de World Spider Catalog
naar bovenAls je serieus bezig bent met spinnetjes kom je er al snel achter dat de latijnse benaming van spinnensoorten nogal aan verandering onderhevig is. Zo wordt de soort Theridion tinctum tegenwoordig Platnickina tincta genoemd en heette ze daartussenin nog even Keijia tincta.
In oudere boeken, maar ook op allerlei internet-sites worden namen gebruikt die inmiddels achterhaald zijn. Autoriteit op het gebied van (latijnse) benaming is de World Spider Catalog, een database die beheerd wordt door de American Museum of Natural History. Deze database bevat niet alleen de huidig geldende naam, maar ook de complete historie van oude namen, zodat verbanden met oudere literatuur te leggen zijn.
Deze database is online te raadplegen, maar de laatste versie ervan is niet erg gebruikersvriendelijk te benaderen. Per pagina worden de soorten opgesomd van een familie. Sommige families bevatten duizenden soorten, dus je kan wel nagaan dat je flink moet scrollen en/of zoeken om een bepaalde soort te vinden.
Om die reden heb ik wat code geschreven die de laatste versie van de database inleest, en aan de gebruiker presenteert in een wat vriendelijker formaat. Op die manier is het mogelijk om direct te linken naar een bepaalde soort. Op elke soortpagina van mijn website staat een link naar dezelfde soort in de World Spider Catalog.
Zijn alle Nederlandse soorten in de database opgenomen?
naar bovenOp een enkele soort na zijn alle in Nederland voorkomende soorten opgenomen. De database bevat momenteel 41 families, 262 genera (geslachten) en 632 soorten, waaronder 6 exoten. Ik streef ernaar de database compleet te hebben en te houden; alle soorten waarvan vaststaat dat ze in Nederland waargenomen (en geregistreerd) zijn, zullen worden opgenomen. Zo is recentelijk de soort Zelotes aenaeus opgenomen. Deze soort is onlangs voor het eerst in Nederland geregistreerd.
Waar komen de foto's vandaan?
naar bovenAlle foto's op deze site heb ik zelf gemaakt. Ze zijn niet allemaal even scherp en representatief, maar ik wil geen gedoe met copyright-schendingen etc.
Bovendien is de status van de website voor mezelf een goede graadmeter voor hoever ik ben met het vastleggen van zoveel mogelijk Nederlandse soorten.
Versie informatie
naar bovenDe database bevat momenteel 41 families, 262 genera (geslachten) en 632 soorten.
Species file versie: 85, 08 MEI 2018
Genera file versie: 63, 08 AUG 2017
Families file versie: 21, 19 JUL 2017
Finds file versie: 16, 22 jul 2017
Zools file versie: 30, 08 AUG 2017