Let op, dit artikel is ingescand en met tekstherkenningssoftware omgezet. Vandaar dat er nogal wat fouten in de tekst kunnen voorkomen.

Als je goed bent, gaat het vanzelf

Bron: Paperclip - 1 mei 1989

Linda de Mol - article picture

Elke week een eigen televisieprogramma, stapels aanbiedingen voor reclamefilmpjes, een radieprogramma op Cable One; het zal je maar gebeuren. Veer Linda de Mol is het de gewoonste zaak van de wereld: "Ik kwam op het juiste moment binnen vallen. In het omroepwereldje zat de boel een beetje vastgeroest en daar kwam ik opeens tussen, zo'n meisje dat nog maar net komt kijken. Ik heb heel veel geluk gehad. Maar als je goed bent gaat het vanzelf, dan kom je er uiteindelijk wel" Wie wel eens naar het programma Linda heeft gekeken, weet dat er in hoog tempo een groot aantal onderwerpen over het scherm vliegt. Linda zelf is daar ook niet echt gelukkig mee: "We moeten er nu vaak dingen uitknippen. Niet omdat het niet interessant zou zijn, maar gewoon omdat we er geen tijd voor hebben. Vanaf volgend jaar duurt Linda 50 minuten en dan kunnen we items die echt interessant zijn er beter uitlichten. In die 25 minuten zit verschrikkelijk veel werk. Voor een item van 4 minuten ben je soms een hele dag bezig. En ook aan het schrijven van de teksten zijn we een dag kwijt." Ik krijg altijd goede reacties op mijn programma. Ook de mensen op straat reageren vaak erg leuk. Ik ben sowieso iemand die het het liefst zoekt in het amusement en niet zozeer in de serieuze hoek." Dus binnenkort geen politiek programma van haar hand? "Alsjeblieft niet. Bij amusement kan veel meer. Het is veel sprankelender en er kijken veel meer mensen naar. Neem maar van mij aan, een showprogramma presenteren is veel moeilijker dan een informatief programma. Je staat op het puntje van je tenen."

KIJKCIJFERS

Haar praatshow blijft een uitdaging: Bij de TROS is het heel erg belangrijk om hoge kijkcijfers te scoren en daar moet ik rekening mee houden. Bovendien is het een uitdaging om steeds iets heel anders te moken en om te zien of de kijkers dat waarderen. Ik heb voor mezelf een goed gevoel aan het eind van de uitzending." Ons gesprek wordt op een gegeven moment onderbroken door de man die de dagelijkse gang van zaken regelt, Martin Anders. Linda moet even naar de binnen gekomen fanmail kijken. Naast brieven brengt de PTT ook cassettebandjes: "Dat zal wel weer van een verliefde jongeman zijn. 1k heb aanbidders in de leeftijd van 12 tot 84! Meestal behandel ik de post zelf, de meeste mensen vragen gewoon een foto met handtekening." Linda de Mol werd geboren in de wereld van de televisie. Haar vader, John de Mol sr., is een oude rot in het amusementsvak en tegenwoordig directeur van Conamus, de stichting die Nederlandse muziek en artiesten promoot. Haar broer John de Mol is één van Neerlands grootste tv-producers en tevens haar manager. Hoe is dat, je eigen broer als manager? "Dat werkt prima, ik weet dat hij me nooit voor een cent zal benadelen. En er zijn talloze voorbeelden bekend van managers die het geld uit de zakken van hun sterren hebben geklopt. Als wij eens met de hele familie uit eten gaan, praten we bijna alleen maar over ons werk. Voor mijn moeder en miin vriend is dat niet altijd even leuk."

WASPOEDER

Linda duikt sinds kort ook op in reclamespotjes van V en D. Ik heb heel erg veel aanbiedingen voor commercials gehad waar ik eigenlijk niks voor voelde. Ik zie mezelf nog niet met een waspoeder of vochtig toiletpapier op televisie verschijnen. V en D is een groot warenhuis en daar komt zo'n beetje iedereen. Ik kon dan ook geen redenen bedenken waarom iemand er iets op tegen zou hebben. En ik zou liegen als ik zou zeggen dat het financieel niet erg aantrekkelijk is. Bovendien was het leuk om eens een keer mee te maken." Kinderen zullen linda de Mol vooral kennen van de DJ Kat Show op Sky Channel. Daar is ze mee gestopt: Op een dag kwam er hier een fax binnen met de mededeling dat ik moest stoppen met de DJ-Kat Show en dat ik maar een kwis moest goon presenteren. Verder niets. Er werd geen nadere uitleg gegeven. Ik ben daar slecht behondeld en daarom ben ik vertrokken. De omroepwereld is behoorlijk hard en de meeste mensen gaan niet zo gezellig met elkaar om. Bij de TROS voel je je gewaardeerd en dat is heel belangrijk. Ik denk niet dat ik ooit wegga, tenzij de zaken opeens drastisch gaan veranderen. Maar ik zeg nooit nooit." "Ik zou wel weer graag een kinderprogramma willen doen, weer met een pop of een beest. Op dit moment zijn we met onderhandelingen bezig. Het liefst zou ik willen samenwerken met Peter Jan Rens. Hij is een persoonlijke vriend van mij en een ontzettend leuke man. Maar dat zal helaas niet gaan omdat hij voor de VARA werkt en ik voor de TROS." Een rol als mevrouw Stemband ziet Linda voorlopig nog niet zitten.

TEKST: WIEPKJE VAN DIJK

terug