Let op, dit artikel is ingescand en met tekstherkenningssoftware omgezet. Vandaar dat er nogal wat fouten in de tekst kunnen voorkomen.

Linda de Mol is dol op dieren

Bron: NCRV gids - jul 1989

Ze is amper 24 en gaat vanaf deze week acht grote shows van anderhalf uur presenteren onder de titel Dierenbingo. Ze vindt dat spannend, maar ze heeft in de vier jaar dat ze nu op de binnen- en buitenlandse schermen te zien is, Zo'n beetje de grootste ervaring opgedaan die ooit een tv-presentatrice in zo'n korte tijd kon opdoen. Ze is ambitieus, en zegt over zichzelf: "Ik wil bij de Top Drie van de Nederlandse presentatoren gaan horen". Ze hoopt dat veel mensen naar haar nieuwe programma's zullen kijken. Niet om haarzelf, maar om het doel van de shows: bingokaarten verkopen ten bate van de Nederfandse Vereniging tot Bescherming van Dieren, die er een voorlichtings- en klachtencentrale aan over hoop? te houden. Houdt Linda de Mol zeif ook van dieren of Is het alleen maar werk? Een interview met een echte 'paardegek' en een 'hondemens'.

Eigenlijk ben ik een hondemens, al hebben we nu thuis, alleen nog maar een kat, de grote grijze kater Misty, die mijn vriend van zijn flat meenam. We wonen nu in een groot bos in Naarden en noot zal ik de reactie van Misty vergeten toen we het dier voor het eerst buiten zetten bang voor de vogeltjes en bang voor de bomen, maar als je hem nu door de tuin ziet scheuren en muizen vangen, prachtig. Thuis hadden we vroeger ook altijd een hond. 1k weet nog hoe we onze Pinkie bij kennissen moesten achterlaten omdat we voor drie jaar naar Amerika gingen. Pinkie kon niet mee, omdat hij daar anders 7, 8 maanden in quarantaine zou hebben gemoesten. Daar heb je dan als kind heel veel verdriet van. Ik ben verder altijd stapelgek op paarden geweest. M'n vader net zo lang aan zijn hoofd gezeurd tot er een in ons schuurtje in de achtertuin stond. 't Is zo'n groot mooi dier, een paard, zo sterk. En toch wil hij naar jou luisteren en leer je om hem in bedwang te houden. Als je na anderhalf uur rijden van je paard afstapt is het dan ook echt knuffelen. Die band met dat dier, fantastisch.

Heel wat mensen denken dat Linda de Mol zo ongeveer alles aan jaar familie te danken heeft. Met een vader en een broer (allebel John) in de showbusiness gaat dat immers vanzelf? De frele, maar bepaald niet op haar mondje gevallen blonde presentatrice reageert heftig: 'Na mijn gymnasium ben ik rechten gaan studeren. Toen ik daar halverwege mee stopte, vanwege mijn televisiewerk, was mijn vader daar zwaar op tegen. En mijn broer zag me hoogstens achter de schermen werken. Niemand weet of jewel of niet kunt presenteren. Ik wist het zelf ook niet. Ik wist niet eens dat ik creatief was. Maar nu loop ik over van de ideeen. Dat ik in de amusementssfeer iets voor dieren kan doen vind ik helemaal geweldig'.

Linda en haar vriend Fred willen binnenkort twee honden nemen. Een rotweiler en een vuilnisbak uit het asiel. 'Maar wel in een periode dat we tijd hebben om ze op te voeden. En twee, want dan hebben ze gezelschap aan elkaar in de kennel als we er niet zijn. Asiels zijn een helaas noodzakelijk kwaad, maar ze zijn uiterst belangrijk. Wie een dier wil hebben moet ook eerst naar een asiel gaan in pleats van naar een tokker. Er zitten daar meestal probleemloze, maar in ieder geval dankbare dieren op ze te wachten'.

'Waar ik me vreselijk over op kan winden', zegt Linda, 'is dat de wet die in Nederland dieren moet beschermen nog dateert uit achttienhonderd-zoveel. Er is nog steeds geen nieuwe. maar de Dierenbescherming heeft er nu zelf een gemaakt. Een pear maanden geleden heb ik een demonstratie geleid met duizenden kinderen naar het Binnenhof. Met DJ Kat (de pop uit het Sky Channel-programma) en al die kinderen met beschilderde gezichten en hun eigen dieren bij zich. De huidige wet is hopeloos verouderd. Die werkt niet bij legbatterijen en mestkalveren. In de wet die de Dierenbescherming bedacht, staat dat in principe alles verboden is, tenzij het is toegestaan. Dat is precies andersom dan in de wet die er nu nog is; je kunt met die nieuwe wet veel beter controleren en optreden tegen overtreders.'

IN FORMAT 1K ENTRU M 'De Dierenbescherming wil een informatiecentrum en dat is nodig. Er gaan nog zoveel mensen onwetend met dieren om. Die kleden ze zelfs aan, terwiji ze niet eens weten hoe vervelend zo'n beest dat eigenlijk vindt. Ik wil mijn liefde voor dieren niet overdrijven, maar toen de laatste Sky-uitzending met DJ Kat voorbij was zat ik met de hele ploeg, inclusief de poppenspeler, te janken. Omdat het een karakter was dat was gaan leven. Gelukkig mag ik met dezelfde poppenspeler terugkomen. Met een ander dier. Het wordt een hond, in de Hotdog-Show die we gaan maken voor de TROS en Super Channel. Maar dan weer met een heel ander karakter. Want voor zelfs een pop die een dier moet voorstellen is geen karakter hetzelfde.

TEKST: GERTOM GE BEER FOTO: G. GOUDA TELEVISIE TROS NEDERLAND 2 DINSDAG 20.28 UUR

terug