Let op, dit artikel is ingescand en met tekstherkenningssoftware omgezet. Vandaar dat er nogal wat fouten in de tekst kunnen voorkomen.

Hier veranderde m'n leven

Bron: Margriet - 30 sep 1988

Linda de Mol - article picture

Op Schiphol gebeurde het. Daar realiseerde Linda de Mol zich pas goed welke ommezwaai ze ging maken. Hoe een student rechten binnen een week presentatrice in Londen werd en daarmee haar leven een drastische draai gaf. "ik had de hele nacht niet geslapen. Nog nooit was ik in mijn eentje ergens naar toe gevlogen, ik vond het heel spannend. Om kwart voor zeven 's ochtends zat ik dan ook al op Schiphol, terwiji het vliegtuig pas om half negen zou vertrekken. En toen ik m'n ticket eindelijk kon afhalen, stond ik prompt ann de verkeerde balie. ik bleek business-class te reizen. ik dacht: 'Tjeetje, wat gebeurt er aflemaal?' Aan boord kreeg ik champagne. Maar ik was misselijk van do zenuwen, dus daar kon ik niet echt van genieten" 'Het leek me leuk om áchter de schermen met het artiestenvak bezig te zijn'

Linda de Mol (24) studeerde rechten en was zeker van plan die studie af te maken. "ik volgde alle colleges, iedere dag zat ik op de universiteit. In het begin woonde ik nog bij mijn ouders. Dan reisde ik op en neer met de trein en moest ik drie kwartier met de bus, verschrikkelijk! Later kocht ik een Datsun, een oud barrel dat er om de haverklap mee ophield. Maar ik voelde me bevoorrecht, want ik was ondertussen wel een van de weinigen die een auto had. Op mijn twintigste ben ik in Amsterdam gaan wonen, op kamers vlakbij het Ajax-stadion, met drie andere meisjes. We hadden allemaal een eigen kamer, badkamer en keuken waren gemeenschappelijk. Een hartstikke gezellige tijd.

Ik wilde me specialiseren in auteursrecht, zodat ik verstand zou krijgen van contracten met platenmaatschappijen, van artiestenmanagement en zo. Ik wilde bemiddelen als voorwaarden bij optredens niet waren nagekomen. Door mijn achtergrond was ik al een beetje thuis in die wereld en het leek me leuk door mijn specialisatie achter de schermen met het artiestenvak bezig to zijn. Maar voorlopig wilde ik nog genieten van het studentenleven en dacht pas aan settelen en het kopen van een flat als ik klaar mu zijn. Dat stond nog heel ver van mij af. Op een dag moest ik een quiz presenteren op de vakantiebeurs In Utrecht. ik stond wel vaker op beurzen om drankjes in te schenken of wat dan ook, ik had in restaurants gewerkt, allerlei baantjes gedaan om aan geld to komen. Maar vooral die beurzen verdienden goed, daar kon ik dan weer een tijd op teren. Op de Vakantiebeurs moest ik dus presenteren, ik stond er de hele dag met een microfoon in m'n handen op een podium, doodeng vond ik dat in het begin. En ineens stonden mijn ouders daar, ze keken naar me en vroegen toen ik klaar was of ik zin had die avond met hen en mijn broer John uit eten te gaan.

Tijdens dat etentje vertelde John dat bij bezig was met meisjes die auditie moesten doen voor een programma van Skychannel en dat ie er helemaal gek van werd. ik had aniper van Sky channel gohoord en zei niks. Het was mijn vader die ann John vroeg: waarom last je Linda het niet een keer proberen? We hebben haar vanmiddag gezien en misschien kan zij het wel. Kom morgen maar, zei John, er komen nog een stuk of vijftien meisjes. Dus ik er de volgende dag naartoe om er heel provisorisch voor een kleine camera een screentest to doen, waarvan de band naar Engeland zou worden gestuurd. Een week later kreeg ik een telefoontje: of ik met het vliegtuig naar Londen wilde komen voor een gesprek. En daar stond ik dan op Schiphol. Last ik maar gewoon doen, dacht ik, en had een spijkerbroek aangetrokken, liep op gympen met een grote tennistas onder m'n arm. John had me verteld...

terug