Let op, dit artikel is ingescand en met tekstherkenningssoftware omgezet. Vandaar dat er nogal wat fouten in de tekst kunnen voorkomen.

Vijf jaar bikkelen en veel geld verdienen

Bron: Veronica gids - 20 sep 1986

Linda de Mol - article picture

Je hebt het of je hebt het niet. Linda de Mol heeft 't. Een uiterlijk waar de camera verliefd op is, een obligate maar toch stralende glimlach, een perfecte uitspraak van de Engelse en de Nederlandse taal en een aangeboren flair. Een houding of ze al sinds jaar en dag voor de camera staat. En niet in de laatste plaats: een broer, die haar in Hilversum kon introduceren.

Vandaar ook de goede contacten met de TROS, de omroep waarbij haar broer, John de Mol Jr., bijnatienjaargeleden zijn eerste stappen zette als assistentproducer van een popprogramma. John, nu een manager van formaat, behartigt uiteraard de zaken van zuster Linda, naast die van Nederlandse topattracties als de Dolly Dots, Centerfold, René Schuman e.v.a. Hoe belangrijk is een broer als kruiwagen? Linda: Die vraag heeft iedere journalist me gesteld vanaf de eerste keer, dat ik voor een televisiecamera verscheen. Laten we reëel zijn: een kruiwagen is belangrijk in deze business, maar zou niet bepalend moeten ziJn voor je succes. Ze zijn natuurlijk niet gek bij de TROS, en evenmin bij Sky Channel, waarvoor ik dit winterseizoen ook at weer meer ga doen. ik zat wat dichter bij het vuur dan een ander. ik heb een kans gekregen. Oké, maar ik heb wel moeten presteren. Misschien zelfs wel meer dan een ander. Juist omdat ik De Mol heet...

Laten we het eerst biJ de actualiteit houden. Wat gaje zoal doen dit winterselzoen? Linda: "Veel. Heel veel. Bij de TROS ga ik samen met Jeroen Soer (onlangs van de VARA overgestapt naar de TROS-red.) ,,TROS Popformule” presenteren. Jeroen heeft daarbiJ de plaats ingenomen van Erik de Zwart, met wie ik ontzettend fijn heb samengewerkt. Laat dat gezegd zijn. TROS Popformule wordt gemaakt in een samenwerkingsverband met Sky Channel, mijn andere broodheer. Dat wordt dus een presentatie in twee talen. Want voor Sky moet de presentatie in het Engels. Dan ben ik vrijwel rond met de TROS over een eigen programma, dat ik maandelijks of in ieder geval vrij frequent ga presenteren. Een praatshow in magazinevorm, waarin onderwerpen als popmuziek, mode, media en wat dies meer zij aan bod komen. ik zit in de redactie, dus ik mag ideeën spuien. Enkel de presentatie zou ik niet leuk vinden. Je moet in zo'n programma iets van jezeif terugvinden.

Tot zover de TROS. Wat gaat Linda zoal voor Sky Channel doen, de gigant die alleen te volgen is wanneer je de Engelse taal behoorlijk meester bent, of alleen afstemt op de bewegende beelden met muziek. Linda: ik doe veel popmuziek voor Sky en een kinderprogramma. Zoals gezegd de TROS Popformule, die wekeliJks wordt uitgezonden vanuit een nieuwe discotheek, de Escape op bet Rembrandtsplein in Amsterdam. Dat wordt, heb ik mij laten vertellen, de ... discotheek van Europa. Dat klinkt veelbelovend. Verder ga ik de presentatie van de Eurochart vanuit de Escape doen. ‘euurs van die discothek’ . :, went. En het is tenslotte ... paar uur per week. In de .g ik een nieuwigheidje: ik ... Engels en in het Duits dit seizoen... Echt Duits of Rudi Carrell-Duits? Linda: De bedoeling is echt Duits, maarstel je er in het begin net te veel van voor. Oefening baart hopelijk kunst, maar ik heb veel oefening nodig

Tensotte is er dan het kinderprogramma voor Sky dat gepresenteerd wordt door punkkat DJ Kat en mijn persoontje. Niet gek voor een jonge vrouw, die een jaar geleden 'het eens probeerde' voor de televisie. Wil je al je dromen binnen vijf jaar gerealiseerd zien? Linda: Mijn carrieredromen wel, ja. ik wil vijf jaar bikkelen. goed geld verdienen en alles bereiken wat mogelijk is voor mij. Daarna wil ik gas terugnemen en een min of meer rustig even gaan leiden. Wat doe je de komende vijf jaar dan in de weekends? Linda: De vrijdagavond en zaterdagavond werken. ik ben denk ik de eerste vrouwelijke dj die een belangrijke drive-in-show presenteert. Een verlengstuk van het TROS pop-programma. Met een beetje geluk houd ik de hele zondaq over om miln accu weer wat op te laden. En je hoopt je relatie desondanks in stand te houden? Onder al die druk van het moeten presteren en de vluchtige onmoeting op zondag? Linda: ik heb een partner, die even ambitieus is als ik. En dus alle begrip heeftvoor mijn ambities de komende vijf jaar. ik donk dat we het samen wel redden.

Zo te horen zal het de komende jaren moellik zijn nog een wit plekje in je agenda te vinden. Dat betekent ongetwijfeld, dat al je liefhebberijen op de helling gaan. Evenals je studie rechten. Linda: Inderdaad, dat is de keerziJde van de medaille. MiJn studie rechten kun je zoals ik bet nu zie als verloren beschouwen. ik heb daar niet echt spijt van. al was ik al tot ver over de helft gevorderd. Wat ik nu doe, trekt mij toch meer. Creatief bezig zijn, direct resultaat zien en daar zijn, waar leuke dingen gebeuren. Ook van de baan zijn mijn balletlessen. ik heb er gewoon de tijd niet meer voor. ik zal overigens wel miJn conditie op peil moeten houden, want leven in dit tempo is energieverslindend.

Kijk je al een beetje achter de horizon van die vijf jaar? Linda: Voorzichtig. Gas terugnemen. Nog wat leuke showtjes per maand doen en gaan denken aan een gezinnetje. Maar laten we eerlijk zijn: dat ligt nog ver weg...

Tekst: Lodewijk Rijtf Fotografie: Kippa/Sky Channel

terug