Claire Smoorenburg werd op 3 april 1973 geboren in een muzikaal gezin dat, naast klassieke muziek, ook veel bezig was met folklore en zigeunermuziek met name uit de Balkan. Rond haar vijftiende ontdekte ze de panfluit en al snel leerde ze de kneepjes van het instrument. Wat begon als een hobby groeide uit tot haar beroep.

In 1992 begon zij haar studie aan het conservatorium van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. In de jaren 1993 tot 2005 heeft ze vele tournees door Roemenië gemaakt. Mede hierdoor en doordat ze met de Roemeense muziek is opgegroeid, is haar interpretatie van de Roemeense folklore- en zigeunermuziek zo gegroeid dat zij niet meer te onderscheiden is van die van de Roemenen zelf. Door in deze jaren veel in Roemenië te zijn geweest heeft ze ook de Roemeense taal geleerd.

In 1998 studeerde Claire af met hele mooie cijfers. Ze is geschoold in klassieke muziek en wereldmuziek en voor het gedeelte Roemeense muziek kreeg ze daarbij zelfs de aantekening met lof. Haar voornaamste leraren waren Nicolae Pîrvu en Damian Luca, verder heeft ze masterclasses gevolgd bij Gheorghe Zamfir en Simion Stanciu. Al snel werd ze op vele plaatsen gevraagd om op te treden en les te komen geven. Van 1992 tot 2010 heeft ze veel opgetreden in binnen- en buitenland. Vooral in Roemenië (het land van herkomst van de panfluit) is ze dan ook regelmatig op radio en TV geweest.

Sinds 1994 geeft Claire ook panfluitles. Ze heeft hierin veel ervaring opgedaan op diverse muziekscholen/culturele centra. Ze heeft dus veel podium- en lesgeef-ervaring. Ze staat bekend als één van de meest vooraanstaande docenten. Ze is creatief, innovatief en efficient. Leerlingen krijgen alle ruimte om zich op een leuke manier in hun eigen tempo te ontwikkelen, kennis en vaardigheden eigen te maken. Claire: "Na mijn afstuderen werkte ik al snel fulltime. In de loop van de jaren heb ik op veel verschillende muziekscholen gewerkt en honderden leerlingen gehad. Dat geeft je een hele boel ervaring en mensenkennis en maakt het lesgeven eigenlijk alleen nog maar leuker". Ook na het afstuderen heeft Claire zich steeds verder ontwikkeld in de klassieke muziek, de interpretatie, de ademsteun en in het steeds beter en efficiënter lesgeven. "Het leuke van dit vak is dat elke leerling weer anders is en daardoor elke les weer anders is. Bovendien kan je jezelf steeds blijven verbeteren en ontwikkelen. Het vak blijft me na 20 jaar dus nog steeds boeien en uitdagen en dat is leuk! En daarnaast is het natuurlijk gewoon heerlijk om een instrument te bespelen".


Hieronder vindt u enkele geluidsfragmenten van live-optredens van Claire Smoorenburg

Rata si sarba, met Taraf de Haidouks, Paradiso

Ballade voor hobo en piano (H. Andriessen)

Entre'acte (J. Ibert)

Sarba din Oltenia

Moldavisch liedje

Roemeens liedje

Legenda si dor & Hora Lui Buica